SÅ MEGET BETYDER KROPSSPROGET FOR DIN EKSAMENSPRÆSTATION!

5 rigtig gode råd om kropssprog, der kan sørge for, at du hjælper dig selv til bedre karakterer til ekamen. Har du mon tænkt over, hvad dit kropssprog fortæller censor?

Du taler dansk hver dag. Måske siger du også en masse på engelsk, tysk eller fransk? Du snakker om dine problemer med dine venner og veninder. Du skændes muligvis med dine forældre? Fælles for dem, du snakker med – og hvad du snakker om – så fortæller din krop en masse om dig – alt afhængig af hvilken situation, du er i.
Din krop påvirker nemlig, hvilket indtryk folk får af dig, og hvilken stemning du påfører samtalen eller fremlæggelsen, du er i gang med.

Så når du er til eksamen kan du altså med dit kropsprog påvirke din præstation positivt eller negativt – og hermed få en lidt stram eller højere karakter.

Vi bruger vores kropssprog hver dag. Både når vi får at vide, at vi skal bære skraldet ud (du ved: eeeeejj…!), og når vi møder hende den søde fra parallelklassen (du ved: how are you doing?!). Dit kropssprog kan faktisk hjælpe din karakter i den rigtige retning.
Men kun hvis du har styr på pensum. Det er rigtig svært – tæt på umuligt – at løfte en dårlig præstation. Det kan man ikke gøre bare ved at snakke klart og tydeligt og være åben over for lærer og censor. Men en god faglig præstation kan du løfte med et godt kropssprog. Du kan f.eks. bruge kroppen til at vise overskud i situationen, og også til at ændre din tilstand fra at være nervøs til at tro på dig selv.

Er du bevidst om, hvad du viser med dit kropssprog?

Har du nogensinde lavet en fremlæggelse i klassen med hænderne stukket i lommerne? Hvordan tror du, at det påvirker oplevelsen for dine klassekammerater at se dig stå og fremlægge med hænderne stukket i lommerne? Og endnu værre – hvad tror du, din lærer noterer? Jeg er selv blevet meget mere bevidst om, hvordan jeg bruger min krop, når jeg snakker med andre. Det er bestemt ikke altid (!!!), at jeg selv har været bevidst om mit kropssprog. Men jeg har fundet ud af, at man kan lære meget af at være opmærksom på, hvad man selv viser andre med sin fremtoning.

Derfor har jeg samlet nogle gode råd til, hvordan du kan træne dig selv til at bruge din krop, så det påvirker din mundtlige eksamen positivt fremfor det modsatte.

Sådan kan du påvirke din eksamenspræstation

Allerførst – PLEASE giv censor hånden som det første, når du kommer ind i lokalet. Og derefter din lærer. Smil og sig pænt hej. Bare fordi….

åbent kropssprog

Vær åben og indbydende

Når du har åbne arme, skudt brystet frem og kigger op, så viser du åbenhed. Når du gør det, virker du åben og udtrykker overskud. Hvis du bliver spurgt om noget eller selv vil fremlægge noget, så vend hele kroppen – ikke bare hovedet – mod din lærer eller censor. Det signalerer fuldt fokus på den person, som spørger dig om noget.
Udover at kunne have indflydelse på, hvordan andre læser dig, så kan dit kropssprog påvirke din egen måde at tænke på. Hvis du er åben i dit kropssprog, så begynder du også at kunne tænke mere frit. Hvis du derimod lukker dit kropssprog – som når du kigger meget ned eller krydser armene – så opfattes du af andre som usikker men oveni i dette, så bliver dine tanker negativt påvirkede af et lukket kropssprog. Når du viser andre, at du har overskud (et åbent kropssprog), så fortæller kroppen din hjerne, at du har styr på det. Du bliver f.eks. mindre nervøs.

Din attitude til eksamen - dit kropssprog

Kom ind med en ordentlig attitude

Har du nogensinde hørt ham den irriterende far, der altid siger: “du skal bare tænke positivt… Vær nu positiv!…”
Uanset hvor irriterende det er at få at vide, så hjælper det faktisk. Når du tænker positivt oppe på øverste etage, så sender hjernen signaler tilbage til kroppen. Og når du tænker positivt, så vil kroppen også fremstå positiv.Positiviteten kan udtrykke overskud. Hvis du trækker et “øv-emne” – altså et emne som du ikke ønskede at komme op i – så brug den strategi at smile alligevel. Hvis du gerne vil give den rigtig gas, så siger du tilmed “YES”, uanset hvad du trækker af spørgsmål.

Gestikulering og kropssprog

 

Dine bevægelser

Selve måden du bevæger dig på har også indflydelse på din samlede præstation. Brug kroppen. Det viser selvsikkerhed, at man kan bevæge sig frit. Men lad være med at fyre et show af og slå kaffen ud af censors hånd… Du skal ikke overdrive – men derimod bruge din arme naturligt, når du forklarer og fortæller.
Gestikulering understreger og viser en lyst til virkelig at ville fortælle noget – hvorimod hænderne i lommen eller hængende dødt ned langs siden måske viser, at du faktisk ikke har lyst til til at være der. Ligesom din armes bevægelser – så brug øjnene. Det siger selvfølgelig lidt sig selv… Men kig din lærer og censor i øjnene – ligeligt fordelt, så det ikke kun din lærer eller kun din censor, du kigger på. God øjenkontakt viser nærvær, fokus og selvsikkerhed. De tre ting giver bonus i censors notesbog.

Stemmeleje til eksamen - kropssprog

Styr din stemme!

Igen er det et af de punkter, der lidt siger sig selv. Alligevel er der meget at vinde ved at have styr på netop en så simpel ting. Hvis du er lidt nervøs i forvejen, kan du nemt komme til at løbe lidt henover nogle af ordene. Mumler du til eksamen, så overbeviser du ikke lærer eller censor om noget, der kan give en bedre karakter. Tal derfor klart og tydeligt. Hvis du bliver spurgt om noget, som du ikke kan svare på, så er det mere fordelagtigt at svare tydeligt: “det ved jeg faktisk ikke”, end at mumle sig igennem. Til min eksamen i dansk i 9. klasse kan jeg huske, at jeg blev stillet et spørgsmål til det Krøyer-maleri, som jeg var oppe i. Det var et emne, som jeg følte mig rigtig godt hjemme i, og det gik derfor rigtig fint – lige indtil censor spurgte om et eller andet åndssvagt, som jeg bare ikke kunne huske… Der gentog jeg spørgsmålet højt og tydeligt og sagde derefter, at det vidste jeg faktisk ikke. Men jeg vidste til gengæld… og så fortsatte jeg med at snakke om maleriet og måden, som Krøyer så smukt formåede at bruge lyset. Censor smilede til mig, da jeg fik min karakter, og sagde, at hun faktisk havde glemt at spørge ind til det igen, fordi jeg virkede som om, jeg havde styr på det. Det er altså ikke en taktik, som skal snyde din lærer – ovehovedet ikke. Men det er en teknik, der kan give dig selv overskuddet til at komme godt ind på sporet igen og fortsætte derfra.

Øv dig - kropssprog - eksamen

MEN! Det bedste råd, jeg overhovedet kan give dig:

Det aller vigtigste råd af dem allesammen – det er, at du skal øve dig! Hvis du vil være god til det her – og gøre brug af fordelene ved at kunne styre dit eget kropssprog – så skal du træne på det! Når du kommer ind i eksamenslokalet, så skal du bruge energien på opgaverne og spørgsmålene – ikke på at huske på en masse nye ting, som du hurtigt har læst om… Nej – du skal træne dem inden eksamen, så du naturligt at forberedt på de her få ting.
Jeg har tidligere selv brugt min mobiltelefon til at optage mig selv, når jeg har øvet. Så har jeg kunne se, hvordan jeg fremtræder, og hvad mit kropssprog fortæller. Du kan også tage fat i en af dine klassekammerater og høre ad, om I skal øve jer sammen overfor hinanden.

 

Det du gør – og det du øver dig i – det bliver du god til!

 

#FREMAD